Sarıçiçek Köyü; Gümüşhane İl sınırları içerisindedir. Sarıçıçek Köyüne ulaşmak için Gümüşhane-Erzurum Karayolunun 20. km.’ndeki Tohumoğlu mevkiinden Yağmurdere yoluyla gidilir. İl Merkezine 50 km. uzaklıktadır.Sarıçiçek Köyü 60 haneli tabii güzelliği, yer aldığı dağın yamacında zümrüt yeşili vadiye inen taraçalar üzerine kurulmuş evleriyle çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Evler 1873 yılında yapılmış olup, iki adettir. Bölgede ortaya çıkan mesken tiplerinin oluşumunda Türk geleneği ile yerleşik geleneğin ve mahalli hususiyetlerin büyük rolü olduğu tahmin edilmektedir. Odaların içerisi,sanat açısından ilgi çekici şekilde tezyin edilmiştir.
Gümüşhane Evleri; Gümüşhane evlerinin oluşumunu şehrin zengin tarihi geçmişi, topografik özellikleri, iklim şartları, yapı malzemeleri ile birlikte içlerinde yaşanan hayat biçimlendirmiştir. Evlerde zengin süsleme sanatı ve dış cephelerdeki madeni süsler ve kapı tokmakları dikkati çekmektedir.
Giyim; İlin konumunun getirdiği etkilerden dolayı müzik ve oyunlarında görülen farklılıklar kıyafetlerinde de peştamalınden, çabulasından, Trabzon lastiğine kadar Torul ve Kürtün İlçelerinde Karadeniz etkisi görülürken Kelkit ve Şiran yöresinde ihram, tepelik gibi öğelerle Doğu Anadolu etkisi ağırlık kazanmaktadır.
Yöresel Yiyecekleri; Pestil,Köme,Kuşburnu Çorbası,Gendime Çorbası,Lemis,Borani,Evelek Dolması,Haşıl,Kanzılı Börek,Siron.
Kilim Dokumacılığı; Ala Kilim Şiran ilçemizin bütün köylerinde el tezgahlarında dokunan ala kilim yöremiz el sanatları içinde önemli bir yere sahiptir. Ala kilimi iğmeleri keçi kılından, örgüsü yünden, tabii kök ile boyanmış yün ipliklerden olup, çeşitli model ve motiflerden, ağaç tezgahlardan genel olarak 1.5×3 ve 3×4 ebatlarında dokunmaktadır
Zilli Kilim ; Kelkit İlçemizde üretilmekte olan zilli kilimlerin tarihi Orta Asya ya dayanmaktadır.Kilimler günümüzde tek parça halinde çok büyük ebatta üretilmelerine rağmen seccade tipleri de çok nadir örneklerdendir. Zilli Kilim dokumacılığı heybe, yastık, yolluk, duvar süsleri, nazarlık, isimlik, seccade olarak üretilmektedir. Eskiden çuval olarak dokunan zilli kilim motifleri günümüzde bile sanat değeri taşımaktadır.
İpek Halı Dokumacılığı ; İpek Halı, Kürtün İlçemizde üretilmektedir. Yörede İpek halı dokumacılığı hemen,hemen her evde yapılabilmektedir.