Dağcılık; İl merkezinin doğusunda Kuşakkaya Tepesi 1994 m.Batı yönünde Şahin Kayası 2015 m. (Canca), Aygır Gölü Burnu 2224 m. (Gözeler ve Dörtkonak Köyü) yangın taşı 2102 m.Canca güneyinde Ayliyes tepesi 2329 m. (Alemdar çamlıköy).İlimizin diğer önemli dağ dorukları ve yükseklikleri ise: Kotsan dağı geçidi, 2280 m. Kalkanlı (Zigana geçidi) 2032 m. Zigana dağı 2193-2500 m.Kadırga yaylası 2400 m.Deve boynu tepesi 3082 m. (Yagmurdere tarafında),Karadağ 3321 m. (Şiran ve Torul İlçeleri arasında) Gavur dağları arasında Aptalmusa tepesi 3331 m. Ayrıca dağlarımızın bazılarının doruklarına yakın yerlerde krater ve buzul gölleri ya da akarsularla beslenen ve akarı bulunan irili ufaklı göller vardır.Bu göllerin bazılarında ve bunları besleyen akarsularda sazan ve alabalık ile dağlarda çeşitli av hayvanlarının bulunması, İlimizde iç turizmin ve dağ turizminin ve dağ sporlarının gelişmesi yönünde önemli bir etkendir.
Su Sporları; İlimizde Uluslar arası katılımlarla su sporları yarışmaları düzenlenmektedir. İlki bu yıl gerçekleştirilen yarışmalarda Gümüşhane 11. Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Su Sporları ve Yayla Şenlikleri festivali’nin 5. gününde, Kürtün Uluslar arası Su Sporları yarışmalarına Türkiye Su Kayağı Milli Takımı, Jet-ski Milli Takımı, Deniz Harp Okulu Su Kayağı Gösteri Timi, ABD, Almanya, Hollanda, İsviçre, Yunanistan su kayağı milli takımlarının sporcuları katıldı.Yarışmalar öncesi yerli ve yabancı sporcular tarafından yelken , jet ski ve akrobasi hareketleri gösterimi sergilendi.Su kayağı, Slalom, Jet ski, Wake board, Bareffot, Yelken dallarında yapılan yarışmalarda sporculara ödülleri verildi.
Kayak; Kış mevsiminin uzun geçtiği Gümüşhane’de kayak, spordan çok boş zamanları değerlendirme ve bir eğlence uğraşı olarak ortaya çıktı.Doğuştan kar ve kışla tanışan Gümüşhane çocuğu daha emeklemeye başlarken, kar üzerinde dengeli kalarak yürümeyi de öğrenir.Komşuya çeşmeye, okula, okuldan eve giden çocuk, dairesine giden memur, işine giden esnaf 6 aylık kış süresince karda ve buzda yürümek, düşüp kalkmak kaymak ve mecburen kaymayı öğrenmek zorundadır.
İşte bu şekilde karla iç içe olan İlimizde buna paralel olarak, kış sporu olan kayak önceleri eğlence olarak ortaya çıkmasıyla da 1940 lı yıllarda milli takımlar seviyesinde sporcuların ortaya çıkmasıyla kayak İlimizde öncelikli spor haline gelmiştir.
İlimizde kayağa olan bu tutkudan ötürü 1939 lu yıllarda Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğünden temin edilen kayaklarla İlimizde kayak şubesi kurulmuştur.