GÜMÜŞHANEVİ HAZRETLERİ
Büyük İslam Alimi ve Ramüzül Hadis kitabının yazarı Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, doğduğu yer olan Gümüşhane de ölümünün 118.yılında düzenlenen panelle anıldı.
Büyük İslam Alimi ve Ramüzül Hadis kitabının yazarı Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, doğduğu yer olan Gümüşhane’de ölümünün 118.yılında düzenlenen panelle anıldı.
Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği’nin (GÜYAD) ortaklaşa düzenlediği program Atatürk Kültür Merkezinde icra edildi.
Panele Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Prof. Dr. Yahya Doğan, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, CHP İl Başkanı Erkan Pelit, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, Güyad Yönetim Kurulu Üyeleri(Osman Kaya, Süleyman Mert, M.Fatih ÇOBAN, Tahsin TEKİNIRK, Muammer KORÇİL, Murat MERAL, İsmail HAYAL), Ataşehir Gümüşhane Derneği Başkanı Ekrem Çiçek, Sultanbeyli Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Abdulkerim YIldız, siyasi partilerin milletvekili adayları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Salonun tamamen dolması nedeniyle, çok sayıda vatandaşın koridorlarda ayakta takip ettiği ve 3 saat süren programda ilk konuşmayı, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt yaptı. Söğüt, her memleketten farklı yetişmiş şahsiyetler çıktığını belirterek, Gümüşhane’den de Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi gibi önemli bir değerin yetiştiğini söyledi.
Ahmet Ziyaüddin Camii Derneği Başkanı Hacı Ahmet Erkan Kocatürk ise “Ufacık bir kum tanesi, koskoca sahrayı nasıl anlatır” sözleriyle özetlediği konuşmasında, “Gümüşhane’nin hiçbirşeyi olmasa bile Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin maneviyatı bizler için bulunmaz bir nimettir.” dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Canlı da konuşmasında, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerini bu zamana kadar yeterince tanıyamadıklarını kaydederek, “İnşallah bu tür etkinlikler daha iyi tanınmasına, daha iyi yaşatılmasına neden olur. Bundan sonra bu etkinlik Mayıs ayı içerisinde Belediyemizin öncülüğünde daha geniş katılımlı olarak yapılacak.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan da Gümüşhane’ye sadece Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin yeteceğini belirterek, “Ben her dönem o zatı kibriyanın manevi şahsiyetinin bu şehrin üzerinde olduğunu ve bizim yanlış yapma hakkımız olmadığını hatırımdan bir an bile çıkarmadım.” dedi. Doğan konuşmasında, Gümüşhanevi’nin siyasetle ilgili “Siyaseti yalnız ve yalnız memleketin saadeti, selameti ve Allah rızası için dürüst olarak yapın.” tavsiyesinin kendisini çok etkilediğini ve buna dikkat ettiğini söyledi.
Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ise Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde kurulan İlahiyat Fakültesinin adının Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi olmasını istediklerini fakat başaramadıklarını, şimdi ise adına bir enstitü veya bir kürsü kurma noktasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.
Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da konuşmasında “Kentler, iller, köyler, topluluklar çok değerli insan yetiştirmekle gelecek kuşaklara aktarılırlar. Tarihi eserler zamanla yıkılıyor, binalar yıkılıyor ama kültür varlıklarımız, toplumun değerli varlıkları olan büyük zatlar hiçbir zaman toplumun gönlünden, kalbinden silinmiyor. Gümüşhanevi hazretleri de bunlardan birisidir.” dedi.
Panelde daha sonra konuşmacılardan Prof.Dr. İrfan Gündüz söz aldı. Gündüz, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin hayatını anlattığı konuşmasında, “Biz ölülerimizle, geçmişimizle bir yaşarız. İstikbal hep göklerde değil, köklerdedir.” dedi.
Gümüşhanevi hazretlerinin 10 yaşına kadar Gümüşhane’nin Emirler mahallesinde yaşadığını ve 5 yaşında hafız olduğunu hatırlatan Gündüz, 10 yaşında Trabzon’da 20 yaşında da İstanbul’a gittiğini söyledi. İlim’in bazen insanı yoldan çıkardığını, iyi bir alimi saatlerce konuşan değil, söylediklerini yaşayan olarak tanımlayan Gündüz, şunları söyledi: “Gümüşhanevi hazretlerinin yaşadığı dönem, toplumsal açıdan çok sancılı bir dönemdi. Banka ve faiz tartışmalarının yaşandığı bir dönemde alternatif olarak vakıf kurdu Gümüşhanevi hazretleri. Matbaa satın alarak, kitap basıp ücretsiz olarak dağıttı. İlmi Anadolu insanının ayağına götürdü. Şuan günümüzde Mısır Kahire’de Gümüşhanevi hazretlerinin halifesi yaşıyor. Gümüşhanevi hazretleri 116 halife yetiştirmiş, bütün hayatını ilme adayan müstesna bir ilim adamıdır.”
Panelin bir diğer konuşmacısı Prof.Dr. Cevat Akşit ise inanç ve itikat bütünlüğüne dikkat çekti. Tanzimat dönemini “Tarihimizden gelen birliği parçalanmaya başladığı” dönem olarak nitelendiren Akşit, ilimin yalnız başına bir problem çözemeyeceğini, ilimle beraber edebin de olması gerektiğini vurgulayarak, “Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, üfürükçülüğün, muskacılığın yoğun olduğu bir dönemde medrese açıyor ve burada ilme dayalı edeb öğretiyor. Gümüşhanevi’nin yaptıklarını yapın, kitaplarını okuyun, sırtınız yere gelmez.” dedi.
Akşit, “Biz dini olduğu gibi aktarmalıyız. Gümüşhanevi bugün çok ihtiyacımız olan bir şahsiyettir” diyerek, Gümüşhanevi’nin hayatından kesitler ve örnekler aktardı.
Panelin son bölümünde ise panelistler Prof.Dr. İrfan Gündüz ve Prof.Dr. Cevat Akşit ila Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Camii Derneği Başkanı Hacı Ahmet Erkan Kocatürk’e plaket verildi.